In de Bosjes in de maak

In de bosjes in de maak

“Zullen we dan een boek gaan maken? Een boek met columns? Is dat geen leuk idee, mam? Over de natuur?” Ik krijg een massa vragen over me heen. Oudste kind. Merel. Haar hele leven al gefascineerd door alles wat beweegt in modderslootjes, alles wat groeit op walkanten waar je makkelijk afglijdt, alles wat aaibaar is en ook niet aaibaar, maar wel leeft, al dan niet ondergronds. Zo’n fascinatie gaat nooit weg.

Dus maakt dat kind nu films over natuur. Het begon allemaal toen ze Martin Melchers ontmoette, stadsecoloog van Amsterdam. Die liet haar zoveel bijzonders zien, dat ze al snel besloot dat ze daar samen een film van moesten maken. Het werd ‘Haring in het IJ’ (2009), een bijzondere documentaire over de Amsterdamse stadsnatuur. In 2015 maakten ze samen ‘Amsterdam Wildlife’, een film over de wilde natuur van Amsterdam. Low budget kaskraker: Amsterdam Wildlife draaide maar liefst drie jaar lang in Eye en trok in (ruim) het eerste jaar al meer dan 10.000 bezoekers.

En ze schreef een column in Buitenleven. Er waren dus al geschreven stukjes. Mooie bijzondere observaties. Op een heel eigen toon. Helemaal Merel, vind ik altijd. Bovendien zit Martins hoofd vol malle, hilarische en bijzondere verhalen over de natuur in Amsterdam (hazen op de Dam, herten in de gracht…). En ik geef boeken uit. Niet zoveel titels per jaar als Meulenhoff of De Bezige Bij, maar toch…
Waarom eigenlijk niet?
Dat zeg ik hardop.
“Waarom eigenlijk niet?” Een project is geboren. We gaan aan de slag!

Marjan van den Berg